Дев'ятнадцятого грудня - день святого Миколая. В народних переказах святий Миколай боронить людей перед стихійним лихом, а найбільше на воді.
Всі одеські рибалки в своїх куренях мали образ святого Миколая. Вихоячи
в море на промисел, рибалки завжди брали з собою образ святого
чудотворця. Та передусім це найбажаніший день у році для дітлахів. Напередодні свята діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями
і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до
нього, просячи передусім здоров’я собі та батькам. У день перед святом
згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше. Чи буде
подарунок, а чи, можливо, різка? Бо чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик. Ця різочка є своєрідним попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися. Ось так в ніч на 19 грудня до кожної дитинки приходить Святий Миколай і кладе під подушку подарунки. Св. Миколай опікується воїнами, водіями і мандрівниками, допомагає бідним у скруті, вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців та лучників. Це веселе народне свято. Колись господарі у цей день варили пиво, скликали гостей, гуляли, веселилися.
А по обіді запрягали найкращі коні в "козирки" і з піснями та веселими
вигуками їздили навколо села - "бо треба ж знати, чи слизький сніг цього
року випав!" Варити пиво на "Миколи" - дуже давній звичай. В колядках пивоваріння показано як один із тих сакральних звичаїв, на яких "держиться світ". На Харківщині існував звичай святкувати триденні Миколині святки, на які варили кутю і узвар, щоб у наступному році забезпечити врожай на жито й плоди. На всій території України влаштовували заздравні обіди на честь Миколая Угодника з приготуванням ритуального пива й медів. На Поділлі хто першим прийде зранку до хати, той буде першим "полазником". "Полазами" вважаються чотири дні в році: Введення, Миколая, Анни і Різдво або Новий рік - четвертий і останній "полаз". В ці дні також першим перейти подвір'я має господар,
не хто інший. Кожен господар встає в цей день раніше, ніж звичайно, і
йде дати худобі їсти. Прийшовши до хліва, поздоровляє німину словами: "Дай, Боже, добрий день, щобись худібонька здорова була та й я з тобою ще й зі своєю жоною!" На Київщині хазяїн, прийшовши цього дня із церкви, брав миску зі свяченою водою, паляницю з грудочкою солі, квача з різного зілля, ішов кропити господу, худобу та збіжжя, примовляючи: «Святий Миколай, помилуй та сохрани нас від усякого лиха!».
Матеріал взятий з сайта http://traditions.org.ua
|